søndag 23. mai 2010

Hvordan går man frem?

For å bli vurdert til behandling med assistert befruktning ved et norsk offentlig sykehus må man ha en henvisning fra fastlege eller gynekolog. Det stilles som krav at man er gift eller samboer, at forholdet er stabilt og at man ellers er oppegående mennesker som skjønner hva det innebærer å få et barn.

Vi gikk i første omgang til fastlegen for å få sendt en henvisning. Der støtte vi nokså uventet på problemet at fastlegen ikke var villig til å skrive en slik henvisning. Hun er nemlig av den oppfatning at et barn ikke bør vokse opp med to mødre. Under tvil gikk hun med på å skrive en henvisning til gynekolog og skrev også eksplisitt i den hvorfor hun ikke ville henvise oss til assistert befruktning selv. For oss, som endelig var klare til å ta det første steget i en lang og ikke minst livsforandrende prosess, ble dette en vond opplevelse. Fastlegen var også klar på at det beste nok var at jeg fant meg en ny lege, for hun var ikke veldig interessert i å ha meg som pasient. Akkurat dette var vi selvsagt enig i.

Med henvisningen fra gynekologen i hånden begynte så en lang ringerunde til Bergens gynekologer. Siden vi var lite lysten på å oppleve en tilsvarende reaksjon fra en lege igjen, måtte vi forhøre oss om legens holdning til lesbiske pasienter før vi sendte henvisningen videre. Samtlige gynekologer vi snakket med sa de kunne ta oss som pasient, men siden henvisning til assistert befruktning ikke ble sett på som en hastesak ville det først være mulig å få time etter 4-5 måneders ventetid.

Det er alt for lenge når man først har bestemt seg for å gå i gang!

Vi bestilte dermed time hos en privatpraktiserende gynekolog og fikk tatt de første prøvene i begynnelsen av desember. Rundt juletider var jeg tilbake for å ta blodprøver på dag 3 og dag 22 i syklus, for å sjekke hormonnivå og eggløsning. I midten av januar fikk vi beskjed om at prøvene var fine og at henvisningen var sendt avgårde til Haugesund.

Etter dette belaget vi oss på en del måneders ventetid og var egentlig positivt overrasket da vi fikk innkalling til forsamtale i slutten av april. Nå er det slutten av mai og vi er i gang med første forsøk, ca 6 mnd etter at vi satte i gang prosessen.

1 kommentar:

  1. Kan fastlegen virkelig nekte å skrive ut en henvisning til assistert befruktning? Jeg forstår jo man kan ha konservative holdninger, men dere har jo loven på deres side? Kan leger virkelig reservere seg mot dette?

    Og uansett synes jeg det er passe frekt av henne å foreslå at du skal bytte fastlege. Klart det er noe du ønsker, og sikkert hadde gjort uansett. Men å avvise en pasient sånn er jo helt drøyt..

    Uansett lykke til med videre forsøk på å bli gravide! :) Og god sommer!

    SvarSlett